Champix bijsluiter

Champix kopenOp deze pagina over Champix vindt u alle nodige informatie over Champix en over de bijsluiter. Verstandig is om te allen tijde de bijsluiter aandachtig door te nemen voordat u het medicijn gaan bestellen. Natuurlijk kan het voorkomen dat niet alle informatie in de bijsluiter duidelijk is. Daarom kunt u altijd de overige vragen stellen aan uw eigen huisarts of aan de online arts (zie tabel hieronder en druk op de oranje button).

Wat is Champix en wanneer gebruikt u het?

Champix is een welbekende ontwenningsmiddel voorgeschreven wordt sinds 2006 om mensen te helpen stoppen met roken. Voor vele mensen werkt de sigaret zeer verslavend en is het daarom zeer moeilijk om te stoppen. Door middel van Champix zal het afkickproces gemakkelijker verlopen. Het werkzame bestanddeel in het medicijn, varenicline genaamd, hecht zich vast aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de verslaving behoefte aan sigaret minder wordt. De “gewoonte verslaving” zal op een andere manier afgeleerd moeten worden.

Belangrijke zaken voordat u Champix gaat gebruiken

De belangrijkste punten waar u rekening mee moet houden als u Champix gaat gebruiken zijn hieronder voor u opgesomd:

 • U mag dit medicijn nooit gebruiken als u allergisch of overgevoelig bent de stoffen in het medicijn (zie bijsluiter voor alle toegevoegde stoffen of vraag aan de arts);
 • Het medicijn mag niet geslikt worden als u zwanger bent (rook uiteraard ook nooit als u zwanger bent!);
 • Er kunnen wisselwerkingen toetreden met het gebruik van andere medicijnen. Geef daarom ook altijd aan tijdens uw consult als u andere medicijnen gebruikt;
 • U kunt slaperig of duizelig worden dus let altijd op als u deelneemt aan het verkeer.

Hoe gebruikt u Champix?

Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste dosering en stappenplan voor het gebruikt van Champix. Het werkt als volgt:

 • Week 1: 0,5 mg,  u rookt gewoon door. De eerste drie dagen per dag 1 tablet, daarna de overige 4 dagen neemt u 2 keer per dag 1 tablet.
 • Week 2 t/m 12: 2 keer per dag Champix 1 milligram. Vanaf dag 8 t/m 14 stopt u daadwerkelijk met het roken van sigaretten. Wanneer u dit daadwerkelijk doet bepaald u zelf.

De tabletten dienen te allen tijde op hetzelfde tijdstip ingenomen te worden voor een maximaal resultaat. Ook vergeet u minder snel een dosis in te nemen. Tip: tijdens een maaltijd.

Uiteraard kan het voorkomen dat u na 12 weken nog steeds rookt of de behoefte hier naar heeft. Mocht dit voorvallen dan kan in overleg met een arts een tweede kuur gestart worden. Ook kan u het alternatieve medicijn voorgeschreven worden, Zyban genaamd.

Aanvullende informatie

Champix heeft als werkzame bestanddeel varenicline. Lees de Champix bijsluiter grondig door voor alle andere stoffen. Ook vindt u hier de nodige informatie over de fabrikant (Pfizer). Uiteraard kunnen er bijwerkingen ontstaan tijdens en na de Champix kuur:

 • Ontwenningsverschijnselen;
 • Misselijkheid (tip: neem het met voeding en water in);
 • Snel moe
 • Duizeligheid;
 • Slaapproblemen.

Alle overige en nuttige informatie over dit medicijn vindt u via de knop hieronder. U wordt doorgeschakeld naar een EU-geregistreerde online apotheek waar u het medicijn kunt aanschaffen.

Nu champix kopen zonder doktersrecept »