Champix en alcohol

Champix (ook wel varenicline) is een medicijn om te stoppen met roken. Het is een ontwenningskuur en zorgt er voor dat de hersenen minder gevoelig worden voor de nicotine die in sigaretten zit, waardoor het verlangen naar het roken dus verdwijnt. Ook vermindert Champix de ontwenningsverschijnselen die zich voor doen bij het stoppen met roken.

Om het medicijn te verkrijgen heeft men een recept nodig, een arts moet het dus voorschrijven. Een arts schrijft het voor bij ernstige rookverslaving, als het de persoon niet lukt om eerst uit zich zelf te stoppen.

Bijwerkingen

Het medicijn kent een aantal bijwerkingen. De bijwerkingen zijn meestal de eerste paar weken van het slikken van het medicijn het ergst, en nemen daarna af. Soms lijken de bijwerkingen op de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken, dit is natuurlijk niet gewenst. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • misselijkheid;
  • moeite met slapen;
  • verkoudheid, keelpijn;
  • hoofdpijn.

Sommige mensen krijgen last van een droge mond, een abnormale eetlust en spier- of gewrichtspijn. Dit komt echter zelden voor. Tegen de eventuele bijwerkingen kan men altijd een paracetamol of ander hulpmiddel slikken. Mochten de bijwerkingen te erg worden of niet goed voelen, kan de arts of apotheker altijd gecontacteerd worden. Bij ernstige klachten zoals hevige koorts, hartkloppingen en psychische aandoeningen dient uiteraard een arts geraadpleegd te worden, dit is echter zeer zeldzaam.

De inname van Champix

De precieze dosering, bijvoorbeeld hoe vaak een tablet per dag geslikt dient te worden, verschilt per persoon. De arts schrijft dit goed voor. Over het algemeen start men 5 weken vóór het stoppen met roken met dit medicijn. In de eerste paar dagen tot week worden de tabletten met de hoogste doseringen ingenomen, later de tabletten met lagere doseringen. In principe duurt de kuur 12 weken. Soms wordt er nog eens 12 weken voorgeschreven na het stoppen van de kuur, om te voorkomen dat een persoon toch nog start met roken.

Champix in combinatie met autorijden, alcohol en andere medicijnen

Bij het slikken van Champix kunnen bijwerkingen ontstaan. Als deze bijwerkingen het zicht, denkvermogen of reactievermogen beïnvloeden is het niet verstandig om te gaan autorijden. Denk aan slaperigheid, duizeligheid etc. Men mag echter wel autorijden tijdens het slikken van de kuur, het is niet verboden. Tijdens het slikken van Champix mag men gewoon alcohol drinken. Ook zijn er geen beperkingen wat betreft eten. Alleen is het roken natuurlijk niet aan te raden.
Bij het slikken van het medicijn zijn geen wisselwerkingen bekend.

Als men echter stopt met roken neemt het lichaam sneller medicijnen op in het bloed, omdat er geen nicotine meer in het lijf zit. Hierdoor is het aan te raden op te passen met hoge doseringen ban andere medicijnen en pijnstillers e.d. De arts is hier natuurlijk van op de hoogte bij het voorschrijven van andere medicijnen. Bij zwangerschap is het niet aan te raden dit medicijn te gebruiken, mocht men dit toch willen, dient er met een arts overlegd te worden over de doseringen etc. Bij het geven van borstvoeding geldt het zelfde verhaal.

Ervaringen met Champix

Veel mensen hebben goede ervaringen met Champix, vooral omdat het direct werkt. Wel is het de bedoeling dat men gemotiveerd is om te stoppen met roken voor het beginnen aan de kuur. Zo is er natuurlijk meer kans van slagen.