Gebruik en dosering Champix

Zelfs de meest verstokte roker weet dat roken een ernstige gevolgen heeft voor zijn/haar algemene gezondheid. Kortademigheid is één van de eerste symptomen. Maar de invloed van roken op de gezondheid op lange termijn is heel ingrijpend. Dat is dan ook één van de voornaamste redenen waarom velen willen stoppen met roken. Voor rokers die er niet in slagen om zonder hulp te stoppen met roken is het geneesmiddel Champix een mogelijke optie. Champix is een nicotinevrij medicijn dat u kan helpen bij het stoppen met roken.

Nu Champix kopen »

 

Wat doet Champix precies?

De ontwenningsverschijnselen, die gepaard gaan met het stoppen met roken, zorgen ervoor dat het niet gemakkelijk is om te stoppen met roken en maken dat de drang om te roken snel terugkomt. De belangrijkste actieve stof van Champix is Varenicline. Varenicline kan beschouwd worden als een ontwenningsmiddel. Door Varenicline te gebruiken blokkeert u het effect dat nicotine heeft op de hersenen. Hierdoor gaat u minder verlangen naar een sigaret. Bijkomend zal de Varenicline de ontwenningsverschijnselen verminderen omdat het de werking van nicotine nabootst.

Hoe moet je Champix gebruiken?

Eerst en vooral is het ontzettend belangrijk dat u gemotiveerd bent om te stoppen met roken. Voor u begint met het nemen van Champix, bepaalt u een dag in de tweede week van de behandeling (dit betekent tussen de achtste en de veertiende dag) waarop u effectief wenst te stoppen met roken. Indien u niet in staat bent om een stopdatum vast te leggen binnen de tweede week, kan u ook een stopdatum kiezen binnen 5 weken na het starten van de Champix kuur.

Als geheugensteuntje kan u deze datum op de verpakking noteren. Hoewel het wordt aangeraden om niet te roken na de stopdatum, kan Champix ook het genot van het roken van sigaretten verminderen wanneer u rookt tijdens de behandeling. De Champix tabletten moeten in hun geheel ingenomen worden met water. Champix kan ingenomen worden met of zonder voedsel. Er zijn tabletten van 0,5 mg (wit omhulsel) en tabletten van 1 mg (blauw omhulsel). Voor een Champix kuur heeft u beide tabletten nodig. Voor een goede planning is het belangrijk tijdig Champix te kopen bij Dokteronline.

Dosering tijdens de kuurchampix gebruik dosering

De producent (Pfizer) schrijft een stappenplan voor.

De eerste week van de kuur :
Tijdens de drie eerste dagen van de kuur neemt u éénmaal per dag een witte tablet van 0,5 mg. Van dag 4 tot en met dag 7 slikt u zowel ’s morgens als ’s avonds 1 tablet van 0,5 mg. Neem deze tabletten bij voorkeur op ongeveer hetzelfde moment. Zo vermijdt u dat u vergeet om het medicament te nemen. Tijdens de eerste week van de behandeling rookt u nog.

Vanaf de tweede week van de kuur :
Vanaf de achtste dag van de behandeling neemt u zowel ’s morgens als ’s avonds 1 blauwe tablet van 1 mg. Ook deze tabletten neemt u bij voorkeur op ongeveer hetzelfde moment. U stopt in principe met roken tussen dag 8 en dag 14. U mag het moment van stoppen zelf bepalen.

Een kuur duurt maximaal 12 weken. In geval van bijwerkingen kan u dokter besluiten om uw dosering tijdelijk of permanent te verlagen naar tweemaal daags 0,5 mg.

Als u na een kuur van 12 weken gestopt bent met roken, zou het kunnen dat uw dokter u aanraadt om nog een 12-weken durende kuur te ondergaan met inname van Champix tabletten van 1 mg (tweemaal daags). Omdat het risico om hervallen verhoogd is in de periode onmiddellijk na het beëindigen van de behandeling, kan de arts besluiten om de Champix dosering geleidelijk af te bouwen op het einde van de twaalfde week van de kuur.

Samenstelling Champix

In de Champix-tabletten zitten volgende bestanddelen : varenicline, microkristallijne cellulose, watervrij calciumwaterstoffosfaat, natriumcroscarmellose, watervrij colloïdaal silica, magnesiumstearaat, hypromellose, E171, microgolf en triacetine. Aan de tabletten van 1 mg is bijkomende de kleurstof E132 toegevoegd.

Beschikbare verpakkingen en bewaaradvies

Er zijn zowel startbehandelingsverpakkingen als vervolgverpakkingen verkrijgbaar. Champix moet te allen tijde buiten het zicht en het bereik van kinderen bewaard worden. Champix moet bewaard worden op kamertemperatuur en mag niet gebruikt worden na de op de verpakking vermelde houdbaarheidsdatum.

Wanneer mag u Champix niet gebruiken of wanneer moet u de kuur stopzetten?

U mag Champix niet gebruiken wanneer u allergisch bent aan varenicline of één van de andere ingrediënten. Indien u naast Champix nog andere medicijnen neemt, bespreekt u dit best met uw arts of uw apotheker. In sommige gevallen zal een aanpassing van de dosering van Champix of andere medicamenten nodig zijn omdat het stoppen met roken veranderingen in het lichaam veroorzaakt. Voorbeelden van medicijnen waarvan de dosering mogelijk aangepast moet worden zijn theofylline (voor behandeling van ademhalingsproblemen), warfarine (vermindering bloedstolling) en insuline (voor diabetici).

Rokers met nierproblemen moeten dit zeker bespreken met hun arts. Het zou kunnen dat de dosis verlaagd moet worden. Bij sommige mensen kan stoppen met roken in verband gebracht worden met gedragsveranderingen en gevoelens van depressie of angst. Gebruik Champix niet als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft want het kan zijn dat Champix uitgescheiden wordt via de moedermelk. Omdat Champix slaperigheid en duizeligheid kan veroorzaken, is het belangrijk dat u rekening houdt met deze bijwerkingen bij het besturen van een voertuig of bij het bedienen van machines.

Te veel Champix ingenomen of vergeten innemen?

Indien u teveel Champix heeft ingenomen moet u onmiddellijk medische hulp zoeken of u aanmelden bij de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Neem uw tabletten zeker mee zodat de arts over de nodige informatie beschikt om u te behandelen.

Bent u Champix vergeten innemen op het voorziene tijdstip? Neem dan alsnog uw tablet op het moment dat u eraan denkt. Als het bijna tijd is voor de volgende tablet, mag je de gemiste tablet zeker niet meer innemen. Neem dus nooit een dubbele dosis om een vergeten tablet in te halen! De kuur heeft de grootste kans op slagen als u zich strikt houdt aan het voorgestelde stappenplan en Champix neemt op vaste tijdstippen.

Mogelijke bijwerkingen

Ook wanneer u stopt met roken zonder behandeling kan dit diverse symptomen veroorzaken: slapeloosheid, stemmingswisselingen, verlaagde hartslag, concentratieproblemen, meer eetlust, gewichtstoename. Champix kan net zoals elk medicijn bijwerkingen hebben. Niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen.

Bijwerkingen die bij meer dan 1 van de 10 gebruikers voorkomen zijn slaapproblemen, abnormale dromen, hoofdpijn en misselijkheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn toegenomen eetlust, veranderingen van smaak, een droge mond, slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, braken, diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel, spijsverteringsstoornissen, winderigheid.

Net zoals bij andere geneesmiddelen zijn er nog andere bijwerkingen die zelden voorkomen. Meer informatie hierover vindt u in de bijsluiter.

[1] nl.wikipedia Varenicline

[2] nl.wikipedia rookverslaving

Champix bestellen zonder recept »