Hoe lang Champix gebruiken

Champix, met de werkzame stof varenicline, is een nicotinevrij medicijn in de categorie ontwenningsmiddelen om te stoppen met roken. Champix heeft en meervoudige werking. Het vermindert de behoefte aan nicotine van de hersenen waardoor de drang naar een sigaret, ontstaan uit nicotinetekort, zal afnemen. Het verminderd ook de andere ontwenningsverschijnselen zoals zweten, hoofdpijn en maagkrampen waardoor het eenvoudiger is om te stoppen met roken.

Als laatste bootst Champix op een kunstmatige manier de werking van nicotine na, zonder verslavingsgevoelig te zijn. Door bovenstaande effecten verloopt het overgaan naar geheel niet meer roken op een minder vervelende manier en vergroot het de kans dat de stoppoging ook lukt. Nicotine, de verslavende stof, geeft het lichaam als het ware een beloning door het roken van een sigaret omdat de drang op dat moment wegvalt. Champix zorgt ervoor dat het beloningsgevoel niet of veel minder aanwezig zal zijn.

Hoe lang duurt een kuur Champix?

Een kuur Champix duurt in totaal 12 weken. Tijdens de eerste twee weken wordt de dosering opgebouwd terwijl het nog niet nodig is om te stoppen met roken. De eerste drie dagen 1 tablet van 0,5 mg, gevolgd door 4 dagen twee maal daags een tablet van 0,5 mg. Vanaf de tweede week is de dosering twee maal daags 1 tablet van 1mg.

Het lichaam bouwt in deze periode een spiegel op van de werkzame stof waardoor het lichaam al direct minder heftig zal reageren als het echte stoppen begint. Kies na de eerste week, maar uiterlijk aan het einde van de vijfde week een stopmoment. Neem de medicatie in op een vast tijdstip zonder te kauwen. Dit mag zowel voor als na de maaltijd. Op de strip van de kuur is af te lezen welke medicatie aan de beurt is om in te nemen zodat vergissen niet snel zal gebeuren.

Hoe Champix te verkrijgen

Champix is een medicijn en wordt altijd door een arts voorgeschreven. Dit kan zowel de huisarts zijn als een online dokter via een medische website. De arts controleert of Champix geschikt is in combinatie met eventuele andere medicatie en eventuele lichamelijke aandoeningen. Koop Champix nooit zonder recept omdat er geen garantie is dat deze medicatie ook de juiste of de juiste hoeveelheid werkzame stof bevat en zo schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Na de eerste kuur van twaalf weken kan, na overleg met de arts, besloten worden een tweede kuur te starten om de kans van slagen sterk te vergroten.

Succesvol stoppen met roken

Stoppen met roken, ook bij het gebruik van Champix, zal een grotere kans van slagen hebben bij een goede motivatie. Overweeg extra ondersteuning in de vorm van gesprekstherapie of zelfhulpgroepen. Een cursus stoppen met roken is aan te bevelen. Volgens de laatste cijfers zijn 4 op de 10 gebruikers van Champix na de kuur van 12 weken gestopt met roken. Na een jaar is dit aantal nog 2 op de 10. De effectiviteit laat zich zien in een onderzoek onder 1022 stoppers. Na 12 weken was 44% van de deelnemers gestopt met roken tegenover slechts 18% bij de groep die te maken had met een neppil.

Bijwerkingen van Champix

Zoals iedere medicijn kan Champix bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn hoofdpijn en slaapproblemen en het krijgen van vaak mooie, maar abnormale dromen. Minder vaak voorkomend zijn een toenemende eetlust, een veranderde smaak, een droge tong, verstopping of diarree, een opgeblazen gevoel, maagklachten en braken. Ook slaperig voelen, vermoeid zijn en duizeligheid kan voorkomen. Is dit het geval dan wordt er sterk afgeraden om gebruik te maken van motorische voertuigen of het bedienen van machines.

Normaal gesproken zullen de klachten na een par dagen afnemen of geheel verdwijnen. Zijn de klachten te hevig dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een arts. Champix is niet geschikt voor gebruik tijdens een zwangerschap en mag niet worden gebruikt bij een leeftijd onder de 18 jaar.

Nu Champix bestellen »