Medicijnen stoppen met roken

Medicijnen stoppen met rokenDe meeste rokers houden uiteindelijk gezondheidsproblemen over aan het roken. De kans hierop verhoogt zich natuurlijk enorm wanneer u langere tijd rookt en wanneer u heel veel rookt. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kanker, longziekten, diabetes, en andere aandoeningen. Roken tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben voor zowel moeder als kind bijvoorbeeld vroeggeboorte of groeiproblemen waardoor de organen van het kind niet goed ontwikkeld zijn bij de geboorte. Roken zorgt ook voor snellere aftakeling van het uiterlijk, vergeling van de tanden, haaruitval en verslechtering van de huid, zoals rimpels en grauwheid. Mensen die zelf niet roken, maar veel bij rook in de buurt zijn, de zogenaamde meerokers, hebben ook een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Van alle rokers, overlijdt ongeveer 50% door de gevolgen van het roken. Per jaar sterven er wereldwijd ongeveer maar liefst 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Daarom zijn er medicijnen om te stoppen met roken, deze helpen mensen die roken om er vanaf te komen.

Gevaarlijke stoffen in tabak

Nicotine is het belangrijkste bestanddeel in tabak. Nicotine is een verslavende stof, deze versnelt je hartslag, verhoogt de bloeddruk en vernauwd de bloedvaten. Nicotine is op zich zelf echter niet kankerverwekkend. Nicotine zorgt voor afgifte van dopamine naar de hersenen, wat je een fijn gevoel geeft. De stof teer, de veroorzaker van de zogenaamde rokershoest, is wel kankerverwekkend.
Koolmonoxide veroorzaakt zuurstoftekort, doordat het de plaats van zuurstof in je bloed inneemt. Dit heeft ook grote gevolgen voor je conditie. Daarnaast zitten er nog ongeveer 25 andere chemicaliën, genaamd additieven in tabak. Deze zorgen voor een aantrekkelijke sigarettenrook en maken je verslaafd. Door de verbranding en inname van deze additieven, ontstaan er giftige en kankerverwekkende stoffen. De tabaksdeeltjes die los komen van een sigaret, zorgen voor beschadigingen van de vaatwand en stollen het bloed sneller.

Stoppen met roken

Het grootste probleem bij het stoppen, is de verslaving aan de stof nicotine. De nicotine geeft dopamine af en zorgt voor een gevoel van welbehagen. Wanneer men dus stopt met nicotine, ontstaat er een dopamine tekort. Hierdoor ontstaat dan weer het grote verlangen naar een sigaret. Ook al is de nicotine na 48 uur uit je lichaam, de hersenen blijven vragen om het dopamine tekort aan te vullen. Wanneer je dan niet rookt, voel je je onrustig, chagrijnig, minder geconcentreerd en geïrriteerd. Daarnaast kan je na het stoppen tijdelijk last krijgen van slecht slapen, toegenomen eetlust, hevig transpireren, maag- en darmproblemen en gewichtstoename. Het zijn ook vaak de momenten die het stoppen bemoeilijken, zoals een sigaret na het eten, een sigaret samen met anderen tijdens een uitje of een rookpauze op je werk. Bedenk wel, deze verschijnselen zijn allemaal van tijdelijke aard en wegen niet op tegen de voordelen van het stoppen met roken. Het is belangrijk om je te beseffen dat het goede gevoel na het roken van een sigaret heel kort is en dat je je erna veel slechter voelt als roker, dan als niet roker. Stel het moment niet uit, het is namelijk nooit een goed moment om te stoppen. Wanneer je stopt merk je gelijk dat je meer conditie hebt, beter ruikt en proeft, frisser bent, minder hoest en meer geld bespaart.

Hulpmiddelen bij het stoppen

Een manier om het stoppen te stimuleren, is stoppen onder begeleiding. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in de begeleiding tijdens het stoppen. Tegenwoordig zie je ook veel reclame voor de E-sigaret, deze bevat echter nog steeds nicotine en andere bestanddelen, waardoor het nog steeds erg ongezond is. Het zou eventueel kunnen helpen om een korte periode tussen het roken en het niet roken te overbruggen. Er zijn diverse nicotinevervangers te verkrijgen, deze geven langzaam nicotine af, die je helpen bij het stoppen. Deze vervangers geven langzaam nicotine af zodat je je nicotineverslaving langzaam kan afbouwen en hierdoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Ze zijn in de vorm kauwgom, zuigtabletten en pleisters te verkrijgen.Niet iedereen lukt het om zelf te stoppen. In dit geval zijn er medicijnen te verkrijgen die je helpen met het stoppen van roken. Door deze medicijnen voel je minder ontwenningsverschijnselen en ze zorgen dat je roken minder lekker vindt. U dient voor deze medicijnen eerst een bezoek aan de huisarts te brengen, deze zal beoordelen of u in aanmerking hiervoor komt. Vervolgens zijn de medicijnen via de apotheek of online op recept verkrijgbaar. De eventuele bijwerkingen en de voor- en nadelen hiervan, worden hieronder besproken.


Medicijnen voor het stoppen

Champix is 1 van de medicijnen tegen een rookverslaving. Champix is een medicijn zonder nicotine, het middel bevat de stof varenicline, deze stof werkt als een ontwenningsmiddel. De hersenen worden minder gevoelig voor nicotine en hierdoor neemt het verlangen naar nicotine af, waardoor je minder snel behoefte krijgt in een sigaret. Een andere werking van varenicline is, dat ze de hersenen doen geloven nicotine binnen te krijgen door de werking hiervan na te doen. Het is belangrijk om op tijd met Champix te beginnen. Een aantal weken voordat je van plan bent te stoppen met roken, begin je al met het slikken van dit medicijn. Hierdoor zult je al snel merken dat de trek in een sigaret roken afneemt. Je hebt vervolgens ook minder moeite met het niet roken, wanneer je na deze weken helemaal stopt. Ruim 40% van de rokers die Champix gebruikten, zijn na 12 weken gestopt. Na een jaar is 20% nog steeds gestopt. Een aantal bijwerkingen van Champix zijn misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid of onrustig slapen.

Zyban is een ander middel om te stoppen met roken, Zyban bevat de stof bupropion en is, net als Champix, een nicotinevrij medicijn. Dit medicijn is oorspronkelijk bedacht als antidepressivum, later kwam men erachter dat het ook goed helpt bij het stoppen met roken. Zyban remt net als Champix de ontwenningsverschijnselen af, zodat het makkelijker is om niet te roken. Bij het gebruik van Zyban komt er meer dopamine vrij, dit zorgt voor een aangenaam gevoel wat je normaal gesproken van de nicotine kreeg. De kans op stoppen verdubbelt met het gebruik van Zyban. Start met het gebruik een paar weken voordat je van plan bent te stoppen. Het is aan te raden de medicijnen niet voor het slapen gaan in te nemen, omdat slaapproblemen als grootste bijwerking wordt genoemd. Andere eventuele bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, moeilijke concentratie, maagpijn. Naast het gebruik van medicijnen, is het nodig om genoeg doorzettingsvermogen en motivatie te hebben om te stoppen.

Vooruitzichten na het stoppen

  • Na 24 uur is de meeste koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Je hoest veel slijm op, dit komt door het schoonmaak proces wat je lichaam doormaakt;
  • Na 48 uur is de nicotine uit je lichaam waardoor je geur en smaak weer begint toe te nemen;
  • Na 72 uur gaat ademen makkelijker, je voelt je fitter en gezonder;
  • Na 1 week krijgen veel ex rokers een terugval, probeer hier doorheen te komen, het verlangen naar een sigaret gaat na een aantal minuten weer over;
  • Na 1 maand is het al een stuk makkelijker om vol te houden, omdat je je aanzienlijk beter voelt en je steeds minder aan roken denkt. Je rokershoest is verdwenen en je conditie is aanzienlijk verbeterd;
  • Na 1 jaar kan je echt zeggen dat je gestopt bent, de kans op ziektes door roken is inmiddels gehalveerd;
  • Na 15 jaar zijn de risico’s op ziektes even groot als een niet roker.