Stoppen met roken voor goede mondgezondheid

Heb je wel eens last van een slechte adem in je mond? Dan is dat niet alleen onprettig voor jezelf maar kunnen andere mensen daar ook last van hebben. Of zijn je tanden niet zo mooi wit als je zou wensen? Dan kunnen daar verschillende oorzaken voor te vinden zijn. Een van de redenen voor een slechte adem, lelijke aanslag op de tanden of nog andere mondproblemen is roken.

Schadelijke gevolgen in je mond door roken

Nu is roken sowieso al geen goede zaak voor je gezondheid maar als je alleen nog maar naar je mond kijkt kan (veel) roken de volgende problemen opleveren. Zo kun je om te beginnen last krijgen van aanslag op de tanden. Afhankelijk van wat je rookt, kan deze aanslag variëren van geel tot bruin/zwart en met wat pech is deze niet eens meer weg te krijgen. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van nicotine voor een slechte adem, kan roken je slijmvliezen irriteren en een droge mond veroorzaken. De schadelijke ingrediënten van sigaretten kunnen tevens plak veroorzaken, tandvleesontsteking, tandsteen en in het ergste geval kanker.

Hoe pak je een slechte adem het beste aan?

Om een slechte adem te voorkomen is het zaak dat je deze goed aanpakt. Er zijn verschillende manieren om een slechte adem en vieze smaak in de mond tegen te gaan maar veel mensen zullen voor het gebruik van mondwater kiezen. Dit is makkelijk te gebruiken en ermee spoelen doe je eenvoudig na het tandenpoetsen of op het moment dat het nodig is. Je kunt daarnaast kiezen voor het gebruik van speciale tandpasta, kauwgom of pastilles om je ademkwaliteit te verbeteren.

Kies een mondwater zonder kunstmatige toevoegingen

Er zijn tal van soorten mondwater te koop dus bij de keuze ervan is het belangrijk dat je op het volgende let. Wil je dagelijks spoelen met mondwater voor een frisse adem? Kijk of de soort die jij kiest daarvoor geschikt is. Kies daarnaast mondwater waaraan geen chemische toevoegingen gedaan zijn. Dergelijke hulpstoffen lijken een betere werking te bieden maar doen in werkelijkheid niets extra voor je adem en kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Kies het juiste mondwater

Koop mondwater dat zoveel mogelijk PH-neutraal is, geen alcohol bevat en waaraan geen SLS of kleurstoffen zijn toegevoegd. Alcohol reinigt weliswaar goed maar kan ook wondjes in de mond veroorzaken. SLS zorgt voor een schuimend effect maar dit is niet nodig bij het spoelen om meer effect te hebben. Dit toegevoegde middel kan juist meer mondproblemen veroorzaken zoals wondjes omdat het prikt. Daarnaast kunnen kleurstoffen extra verkleuring van de tanden geven. Moeite met het juiste mondwater kiezen? Informeer bij je tandarts, apotheek of drogist of klik hier om te zien welke soorten het beste getest zijn en waar je uit kunt kiezen.