Stoppen met roken voordelen

Veel rokers zijn zich niet bewust van de vele manieren waarop roken schade aan het lichaam kan aanrichten. Stoppen met roken zal uw gezondheid dan ook enorm bevorderen.

Stoppen met roken en een gezonder hart

Ten eerste heeft roken een enorme invloed op de werking van uw hart. De positieve werking van stoppen met roken op het hart kan zeer snel bemerkt worden. Maar liefst twintig minuten na het stoppen met roken kan de hartslag al verbeteren. Twee uur na de laatste sigaret zullen de hartslag en de bloedruk weer tot een gezond niveau zijn afgenomen. Hierbij wordt de zogeheten ‘perifere circulatie’ sterk verbeterd. Omdat roken uw hart verslechterd, is de kans op een hartaanval opmerkelijk hoger. Rokers hebben maar liefst zeventig procent meer kans op een hartaanval dan niet-rokers. De kans op een hartaanval daalt binnen een aantal dagen na het stoppen met roken al enorm. Na een jaar is de kans zelfs al met vijftig procent gedaald.

Stoppen met roken en sterkere longen

De zeer giftige koolstofmonoxide die wordt ingeademd tijdens het roken heeft de neiging zich aan de bloedvaten te hechten. Hierdoor kan het bloed in uw lichaam minder goed zuurstof opnemen. Een halve dag na het stoppen met roken is het zuurstofgehalte in uw lichaam weer toegenomen tot een gezond niveau. U zult na een halve dag dus al merkbaar vrijer kunnen ademen. Een aantal weken na het stoppen met roken zal de longinhoud significant groter worden en u zult beter kunnen presteren bij het sporten. Verder zullen de longen zich gaan herstellen. De kans op ziektes als longkanker en infecties zal kleiner worden en doordat de longen gezonder worden zal u weinig of geen last meer hebben van een rokershoest of kortademigheid.

Verbeterde zintuigen

Een veel voorkomend gevolg van roken, waar erg weinig mensen vanaf weten, is het zwakker worden van de zintuigen. Na het stoppen met roken zullen voornamelijk de geur en smaak zintuigen sterker gaan werken.

Innerlijke en uiterlijke voordelen

Uw huid, nagels en haar zullen er gezonder uitzien. Het verouderingsproces en het verschijnen van rimpels verloopt langzamer bij niet-rokers. Bovendien zal uw immuunsysteem vele malen sterker zijn dan voorheen en zult u minder snel ziek worden. Door de verbetering van het immuunsysteem zult u veel meer energie hebben en aanzienlijk minder last hebben van hoofdpijn. Ook al zijn veel rokers gewend om een sigaret te roken tegen de stress, heeft onderzoek aangetoond dat rokers een veel hoger stress niveau hebben dan niet-rokers.

Verbeterde vruchtbaarheid en een hoger libido

Bovendien leidt stoppen met roken tot een beter seksleven. Stoppen met roken zorgt voor een aanzienlijk hoger libido en versterkt gevoeligheid van de zenuwen. Onderzoek toont bovendien aan dat niet-rokers een orgasme intensiever ervaren dan rokers en dat niet-rokers vaak aantrekkelijker worden gevonden dan rokers. Ook leidt stoppen met roken tot een verbeterde vruchtbaarheid. Zowel de baarmoederwand van de vrouw als het sperma van de man worden sterker. Ook is de kans op een miskraam bij niet-rokers aanzienlijk minder.

voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken: levenslang profijt

Stoppen met roken brengt overduidelijk veel voordelen met zich mee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat niet-rokers gemiddeld veertien jaar langer leven dan rokers. Zie hierboven in de afbeelding de voordelen van stoppen met roken. Champix kan een grote invloed hebben om te stoppen met roken. Voor meer informatie klik op de oranje buttons rechts in de tabel.