Tips stoppen met roken

Stoppen met roken, diep van binnen weet je dat dat eigenlijk het beste voor je is. Maar het is nog niet zo gemakkelijk en om te voorkomen dat je steeds weer terug valt en opnieuw kunt beginnen geven we je tips om te stoppen met roken. Roken is namelijk een verslaving veroorzaakt door nicotine. Nicotine heeft een werking op je hersenen waardoor je continu snakt naar meer van deze stof. Je kunt het vergelijken met het achterwege laten van een medicijn, dan komen de klachten ook terug.

Zodra je te weinig nicotine in je lijf hebt gekregen heb je te maken met veel klachten. Deze klachten ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd zorgen er voor dat je steeds maar weer teruggrijpt naar die sigaret. Enerzijds moet je dus die nicotine verslaving aanpakken en anderzijds die klachten of ontwenningsverschijnselen voorkomen. Hieronder geven we je eerst algemene tips om te stoppen met roken en daarna informatie over hulpmiddelen die je er bij kunt gebruiken om het stoppen met roken makkelijker te maken.

Zorg dat de tijd rijp is

Als je op het verkeerde moment stopt met roken is de kans heel groot dat je terugvalt, zorg dus dat de tijd er rijp voor is. Dat wil zeggen dat je zelf echt nu op dit moment meteen wilt stoppen. Zolang je nog denkt ‘eentje kan geen kwaad’ en ‘ik begin morgen wel’ is het nog niet jou tijd om te stoppen en moet je er dus ook nog niet aan willen beginnen.

Zorg dat je gezond bent

Zorg dat je lichamelijk, maar ook geestelijk gezond bent. Nou is dat als je verslaafd bent aan sigaretten lastig, maar als je ook nog eens herstellende bent van een ziekte of emotioneel zo in de knoop zit dan maak je het jezelf wel extra moeilijk om juist op dit moment te willen stoppen met roken. Wacht liever tot je wat beter in je vel zit en je je volledig op het stoppen met roken kunt concentreren. Dat is op zich al moeilijk genoeg!

Wees zelfverzekerd

Positieve en zelfverzekerde gedachtes zorgen er voor dat stoppen een stuk makkelijk wordt. Ga er dus van uit dat dit je lukt, wees trots op jezelf dat je deze stap genomen hebt en zet door. Hou ook bij hoeveel uren, dagen, weken je al rook vrij bent.
stoppen met roken

Zorg dat je iets om handen hebt!

Als je stopt met roken dan is het slim om er zeker in de beginperiode voor te zorgen dat je wat om handen hebt. Pak een oude hobby op, ga lekker veel sporten, een flink stuk wandelen of heerlijk een boek lezen. Als je jezelf er maar in kunt verliezen is het goed, de kans dat je aan een sigaret denkt moet namelijk minimaal zijn.

Maak je omgeving rookvrij!

Als je jarenlang gerookt hebt merk je het zelf niet eens meer, maar je hele omgeving ruikt naar sigarettenrook. Mensen die niet roken die bij jou op bezoek komen zullen dat beamen en deze mensen heb je nodig. Want zolang je de nicotine nog ruikt zal je lichaam er naar snakken. Zorg er dus voor dat je je omgeving rookvrij maakt. Dit is veel werk, maar levert je uiteindelijk veel op. Je zult namelijk een grote schoonmaak moeten houden. Veel luchten, alles waar rook in kan zitten uitwassen of afwassen en eventueel behang vervangen door nieuw. Zie het als een frisse start van je leven en vraag de niet-rokers of je er in geslaagd bent de sigaretten rook uit te bannen.

Trakteer jezelf dagelijks op een gezonde maaltijd

Verwen jezelf door uitgebreid te koken, een heerlijke maaltijd helemaal vers gemaakt en neem de tijd om te eten. Al dan niet met vrienden, maar let er bij het laatste wel op dat het niet-rokers zijn. In de verleiding komen moet absoluut niet mogelijk zijn. Je lichaam moet afkicken van de nicotine en dus is het belangrijk dat je zorgt dat je gezond eet in deze periode want je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om het gevecht tegen de nicotine aan te gaan.

Laat je niet verleiden

Dat feestje of festival waar veel vrienden van je samen komen die roken, daar ga je nu natuurlijk niet heen. Ook op werk blijf je ver van de rokers zone en winkels waar ze tabak verkopen, daar kom je voorlopig niet. Elke sigaret en elke hijs is er een teveel en zorgt er voor dat je weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Gooi dus ook alle sigaretten en aanstekers weg die overal liggen te slingeren. Uit het oog, uit het hart gaat met sigaretten echt wel op.

Vraag steun aan je omgeving

Breng iedereen in je omgeving op de hoogte dat je gestopt bent en vraag ze je te steunen. Er gewoon zijn op een moeilijk moment, je even afleiden en al helemaal geen sigaretten aanbieden of roken in je buurt. Koopt iemand anders altijd de sigaretten voor je, overtuig deze persoon er van dat je echt gestopt bent en verwijder ze van je boodschappen lijstje!

Stel jezelf een doel

Een cadeau als je al een maand rookvrij bent, een vakantie als je al een jaar lang niet rookt. Het mag en helpt je bij het stoppen. Roken is duur, als je dus stopt merk je dit in de portemonnee. Jezelf trakteren omdat je het vol weet te houden mag dan best wel eens!

Bovenstaande stoppen met roken tips zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar roken is een verslaving. Dat wil zeggen dat stoppen erg moeilijk is als je het alleen op eigen kracht wilt doen. De afkickverschijnselen kunnen heftig zijn en dus is de verleiding erg groot om toch weer naar die sigaret te grijpen.

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen op de markt die je in combinatie met de tips stoppen met roken echt helpen bij je voornemen. Deze hulpmiddelen zorgen er voor dat je lichaam zich makkelijker aanpast waardoor minder snel geneigd bent om toch maar weer naar een sigaret te grijpen.

Je kunt er voor kiezen om een middel te gebruiken met nicotine, deze middelen vervangen de nicotine van je sigaret. Hierdoor zul je weinig ontwenningsverschijnselen krijgen, want je lichaam wordt gewoon voorzien in de nicotine behoefte. Deze behoefte bouw je vervolgens langzaam af zodra je geen interesse meer hebt in de sigaret zelf. Voorbeelden van middelen met nicotine zijn Nicorette, Nicotinell en NiQuitin. Je pakt dus eerst de drang aan om een sigaret in je mond te steken, daarna pas de echte verslaving en kunt dit laatste in je eigen tempo doen.

Daarnaast zijn er twee middelen Champix en Zyban die de ontwenningsverschijnselen verminderen. Ze bevatten beiden geen nicotine, waardoor het echte afkicken meteen van start gaat. Maar door hun werkzame stoffen onderdrukken ze klachten die met het afkicken gepaard gaan. Champix doet daarnaast nog iets extra’s, het zorgt er namelijk voor dat de gevoeligheid van de hersenen voor het verslavende stofje nicotine afneemt.

En vooral dat laatste geeft goede hoop dat je echt van die verslaving af komt, want die gevoeligheid voor nicotine zorgt er nou net voor dat wanneer je denkt op de goede weg te zijn ineens weer een terugval kunt krijgen en toch voor die ene sigaret kiest. En dat terwijl je al weken geen sigaret aangeraakt had!