Varenicline

Handelsnaam: Champix

Toediening: Oraal

ATC-code: N07BA03

Wilt u stoppen met roken, maar vindt u dit moeilijk? Roken is een verslaving en daardoor is het erg lastig om te stoppen. Heeft u al allerlei hulpmiddelen geprobeerd, maar lukt het toch niet om te stoppen met roken? Dan is Varenicline wellicht iets voor u.

Wat is Varenicline?

Varenicline zorgt er voor dat uw hersenen minder verlangen naar nicotine. Hierdoor heeft u dus minder behoefte om steeds weer een sigaret op te steken. Dit middel kunt u niet bij de drogist kopen, het is verkrijgbaar bij de de online apotheek.

Werking

Als u wilt stoppen met roken, moet u dit middel al innemen voordat u daadwerkelijk gaat stoppen met roken. U begint maximaal 5 weken voordat u stopt met roken. Als u in deze periode nog rookt, merkt u al gelijk verschil. Het roken zal u minder genot geven. Hierdoor wordt u meer gestimuleerd om echt te gaan stoppen met roken.

Statistieken

Bijna de helft van de mensen die stoppen met roken met behulp van dit middel, zijn na 12 weken ook echt gestopt met roken. Het is erg lastig om echt gestopt te blijven en niet na een aantal weken toch weer een sigaret op te steken. Roken is en blijft een verslaving, het duurt lang voordat u echt van deze verslaving af bent. Terugvallen in deze gewoonte is dus altijd mogelijk. Het wordt daarom aanbevolen om na de eerste 12 weken nog een keer 12 weken Varenicline te slikken. Op deze manier wordt het verlangen (van uw hersenen) naar nicotine nog steeds tot een minimum beperkt.

Extra hulp

Omdat roken een verslaving is, is het moeilijk om te stoppen met roken. Hulpmiddelen kunnen u daar uiteraard bij helpen. Maar uw motivatie is het belangrijkste. U moet er dus echt voor de volle 100% van overtuigd zijn dat u echt wilt stoppen met roken. Het wordt aanbevolen om met een therapeut te gaan praten. Hij of zij zal u extra begeleiden in dit proces. Hij of zij kan u door deze lastige periode heen helpen. U zult hier zeker bij gebaat zijn.

Bijwerkingen

Het merendeel van de gebruikers heeft geen last van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • misselijkheid
  • slapeloosheid
  • verkoudheid
  • hoofdpijn.

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen zijn:

  • droge mond
  • maag-darmklachten
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • spierpijn
  • veranderende eetlust.

Er zijn ook nog bijwerkingen die maar zelden voorkomen, deze worden vermeld op de bijsluiter. Voor alle bijwerkingen geldt dat ze maar van korte duur zijn, ze worden in de tweede week vaak al minder en daarna verdwijnen de klachten vaak helemaal.

Dosering

Het gebruik en dosering worden aangegeven op de verpakking van dit medicijn. Het is echter wel belangrijk om een vast tijdstip aan te houden om dit middel in te nemen. De kans dat u het middel vergeet in te nemen, is op deze manier het kleinst.

Wilt u stoppen met dit middel? Dan wordt het aanbevolen om de inname van dit middel af te bouwen. Als u van de een op de andere dag helemaal niets meer inneemt, is de kans groter dat u weer gaat roken.

Wat wel of niet doen tijdens gebruik Varenicline

Als u last heeft van bijwerkingen zoals vermoeidheid of duizeligheid dan mag u niet autorijden. Het kan dan uiteraard gevaarlijk zijn als u dan aan het verkeer gaan deelnemen.
Als u dit middel gebruikt mag u alles eten of drinken. Ook kunt u gewoon alcohol drinken.

Andere medicijnen in combinatie met Varenicline

Er is niets bekend over wisselwerkingen met andere medicijnen, u kunt dit dus met een gerust hart gelijktijdig gebruiken met uw andere medicatie. Het is echter wel zo dat wanneer u stopt met roken, dat dit invloed kan hebben op uw reactie op uw andere medicijnen. Het is dus altijd verstandig om vooraf met uw huisarts te bespreken dat uw wilt gaan stoppen met roken. Er kan dan gekeken worden naar de dosering van uw andere medicijnen, wellicht dat deze aangepast moet worden.

Zwangerschap

Omdat er over dit middel nog niet heel veel bekend is, wordt het afgeraden om dit te gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.


Nu Varenicline kopen zonder recept »