Werkt cold turkey stoppen het beste?

Waarom werkt cold turkey stoppen het beste, althans dat zeggen de mensen die nog nooit gerookt hebben of zelf helemaal geen moeite hebben gehad om te stoppen met roken, en waarbij meestal het stoppen al jaren geleden gelukt is. Cold turkey wil eigenlijk zeggen van het ene moment op het andere, en geheel zonder Champix of andere hulpmiddelen stoppen. Voor diegene die dat lukt, kun je alleen maar waardering uitspreken, want het is bijzonder moeilijk en lastig.

De kans dat cold turkey lukt hangt voornamelijk van het aantal sigaretten af die je per dag rookt. Rook je een paar sigaretten per dag, waarbij je eigenlijk niet eens echt verslaafd bent geworden. Dan is cold turkey waarschijnlijk de beste methode. Gooi het pakje weg, en rook gewoon niet meer van anderen. Stop gewoon met het bietsen van sigaretten. Vanaf nu ben je rookvrij. Rook je, zoals de meesten die willen stoppen, tussen een half pakje per dag tot soms wel drie pakjes per dag, doe geen moeite want cold turkey gaat dusdanig lastig worden dat je er zonder twijfel lichamelijk heel vele last van gaat krijgen.

Het beste is om eerst proberen te minderen. Breng dat van meerdere pakjes per dag eerst terug naar 10 of 15 sigaretten per dag. Dat scheelt al, hoewel het erg lastig is om dit al vol te blijven houden. Eigenlijk is het beste om je gewoonten te gaan veranderen. Sigaretje bij de koffie pakken, of na de maaltijd. Dit zijn kleine dingen waarbij je iets kunt veranderen, hoewel dat natuurlijk ook al moeite zult kunnen krijgen. Lukt het om gedurende een aantal weken sterk te minderen? Neem dan de laatste horde door Champix te kopen, in welke vorm dan ook. Cold turkey is dus echt niet de beste of de makkelijkste manier. Soms kan het de manier zijn, meestal echter niet en heb je gewoon een beetje hulp nodig van vooral je zelf en een middel als Champix, NiQuitin, Zyban, Nicorette of Nicotinell.