Zyban en de juiste begeleiding om te stoppen met roken

door | januari 14, 2022

Zyban en de juiste begeleiding om te stoppen met roken

Je hebt vast wel een gehoord van nicotinepleisters en nicotinekauwgom als hulpmiddelen om te stoppen met roken. Vele mensen die willen stoppen met roken kiezen ervoor om deze hulpmiddelen te gebruiken. Echter dienen deze hulpmiddelen niet voor iedereen als de oplossing om volledig te stoppen met roken.

Hiervoor zijn er nog enkele andere hulpmiddelen beschikbaar. Een voorbeeld van een ander effectief medicijn om te stoppen met roken is bijvoorbeeld Zyban. In dit artikel lees je daarom onder andere wat de werking van Zyban inhoudt en waarom het anders is dan andere hulpmiddelen op te stoppen met roken.

Het begin: waarom roken mensen?

Het beginnen met roken kan verschillende redenen hebben. Over het algemeen beginnen mensen met roken iets voordat ze 18 worden, doordat ze op deze leeftijd nieuwsgierig zijn naar het uitproberen van nieuwe dingen. Op deze leeftijd zien mensen vaak andere genieten van het roken en worden ze nieuwsgierig naar de beleving hiervan.

Daarnaast speelt groepsdruk ook een rol in het beginnen met roken. Op deze leeftijd zijn mensen gevoeliger om met een groep mee te gaan, zodat zij het gevoel krijgen dat ze er ook bij horen. Voor sommige is het roken niet weggelegd en zullen zij hier dus ook niet mee doorgaan. Maar voor sommige is er de kans dat zij door zullen gaan met roken.

Waarom doorgaan met roken?

Voor mensen die eenmaal begonnen zijn met roken, kunnen verschillende redenen zijn om dit voort te zetten. De voornaamste reden is dat je lichaam begint te wennen aan nicotine. Nicotine is een verslavende stof dat zich in tabak bevindt. Doordat je lichaam hieraan went, zal je steeds vaker het gevoel krijgen dat je een sigaret nodig hebt om een plezierig gevoel te behouden.

Een andere reden waarom mensen doorgaan met roken, is dat het een onderdeel wordt van het dagelijks leven. Het kan beginnen met één sigaret tijdens je werkpauze, maar het kan al snel uitlopen tot één sigaret elke keer wanneer je even niks te doen hebt. Hierdoor kan roken als snel een gewoonte worden en zal je hiermee door blijven gaan.

Moeite met stoppen

Het stoppen met roken is niet bepaald eenvoudig. Wanneer je namelijk stop met roken, beginnen er ontwenningsverschijnselen op te treden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, concentratieproblemen of een onrustig gevoel. Hierdoor is het mogelijk dat je al snel niet meer lekker in je vel zit en voelt dat je het roken nodig hebt om je weer goed te voelen. Dit maakt het stoppen met roken erg moeilijk voor rokers, doordat zij het opsteken van een sigaret gaan zien als een hulpmiddel in moeilijke momenten om even tot rust te komen.

Zyban als hulpmiddel voor het stoppen met roken

Het medicijn Zyban staat officieel geregistreerd als antidepressivum, maar werkt ook als effectief medicijn om te stoppen roken. Zyban bevat de stof bupropion dat in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine regelt. Noradrenaline en dopamine spelen een belangrijke rol bij emoties en stemmingen.

Wanneer de hoeveelheid van deze stoffen uit balans raakt, kun je als gauw te maken krijgen met bijvoorbeeld onregelmatige stemmingswisselingen. Doordat Zyban bupropion bevat, worden de hersen aangezet tot het aanmaken van noradrenaline en dopamine. Vervolgens zul je veel minder last hebben van de ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken, doordat er genoeg dopamine aanwezig is om je dat plezierige gevoel te geven.

De werking van Zybana

Zyban is verkrijgbaar in tabletten die gedurende zeven tot negen weken moeten worden ingenomen op vaste tijdstippen. Je begint met het slikken van Zyban wanneer je nog rookt. Hierdoor kun je roken geleidelijk afbouwen totdat je het gevoel hebt dat je volledig kunt stoppen. Tijdens het slikken van Zyban bouw je langzaam de dosis bupropion op, waardoor de neiging tot roken steeds verder afneemt. Als gevolg hiervan zal je dus ook minder vaak roken totdat het roken helemaal geen toegevoegde waarde meer voor jouw heeft. Het geleidelijk afbouwen is ontzettend belangrijk om te voorkomen dat je de ontwenningsverschijnselen heftig uitpakken.

Welke bijwerkingen zijn verbonden aan Zyban

Niet iedereen die gebruik maakt van Zyban zal dezelfde bijwerkingen in dezelfde mate ervaren. Over het algemeen is de kans op bijwerkingen groter bij mensen ouder dan 65 jaar, met een hoge bloeddruk of die veel alcohol drinken. De bijwerkingen die je kan ervaren tijdens het gebruik van Zyban kunnen onder andere zijn slapeloosheid, somberheid, en een verhoogde bloeddruk.

Wanneer deze bijwerkingen heftiger worden ervaren, is het verstandig om direct contact op te nemen met jouw huisarts en te stoppen met het nemen van Zyban. De huisarts kan je vervolgens verder informeren over eventuele alternatieven, die dienen als nicotine vervangende middelen.

Is Zyban de juiste optie voor mij?

Het gebruik van Zyban is niet voor iedereen weggelegd en wordt per persoon verschillende ervaren. Daarom wordt het ten strengste aangeraden om eerst met je huisarts in gesprek te gaan over het gebruik van Zyban als hulpmiddel om te stoppen met roken. Voor mensen met psychische problemen, leverproblemen of allergieën wordt het ten strengste afgeraden om Zyban te gebruiken als hulpmiddel om te stoppen met roken. De huisarts kan als beste vaststellen of het gebruik van Zyban voor jou de juiste optie is.

Zo begin je met Zyban

Nadat je met jouw huisarts in gesprek bent geweest over het gebruik van Zyban en deze is goedgekeurd, kun je het medicijn alleen op doktersrecept verkrijgen. Daarnaast zal de huisarts je tijdens het slikken van Zyban ook adviseren over verdere begeleiding tijdens het proces om te stoppen met roken. Doordat stoppen met roken een lastige stap is en het gebruik van Zyban niet voor iedereen is weggelegd, is de aanwezigheid van de juiste begeleiding ontzettend belangrijk.

Het is begrijpelijk dat stoppen met roken een moeilijk proces is en je moeite hebt om je hier doorheen te werken. Daarom staat er speciale begeleiding voor je klaar om je hierbij te helpen op de momenten wanneer het goed gaat en wanneer je het even wat lastiger hebt. Doordat Zyban altijd wordt gecombineerd met professionele begeleiding, wordt dit door elke zorgverzekeraar vergoed. Op deze manier krijg je de beste begeleiding om succesvol eens en voor altijd te stoppen met roken.